Quantcast
Channel: inredning – Residence
Viewing all 850 articles
Browse latest View live

Så ser våren 2018 ut på Day Home

$
0
0

Danska Day Home är grundat av Marianne Brandi, vars vision var att skapa vackra och internationella influenser från egna resor jorden runt och fusionera dem med tidlös skandinavisk design.

Deras kollektioner består alltid av en färgstark blandning av modern och klassisk design och i vårens nyheter har tagit avstamp i ett traditionellt hus i Marocko – omgiven av öken där bleka, naturliga sandtoner får möta pudriga pasteller.

Här är vårens nyheter:

Läs också:

Skogstoner och naturmaterial – se vårens nyheter på Granit

Stylisten: Så fixar du vårstilen – 8 stylingtips

Dusty Deco: Styla vardagsrummet med de här 5 detaljerna 

Gilla Residence på Facebook

Perspective Studio visar upp årets stora trend i ny utställning

$
0
0

Robin Klang och Ejub Bicic driver den inspirerande inredningsbutiken Perspective Studio på St:Eriksplan i Stockholm och strävar efter att överraska, förnya och inspirera med en internationell agenda.

I butiken eftersträvar de en omslutande känsla, ungefär som i ett hem – och i deras senaste samarbete får årets stora trend: skulpturer ta plats.

Under Stockholm Design Week presenterar de sitt nya samarbete med konstnären Bo Arenander, vars konstnärliga bana började redan på 70-talet och han har varit verksam i både New York och Stockholm.

Hans vackra skulpturer, som består av stengodslera, är tillverkade med stor passion och kreativ lust – och kommer att ställas ut på Perspective Studio under designveckan som pågår mellan 5-11 februari 2018.

Smygkika på utställningen här:

Läs också:

Mörka toner hemma hos grundarna bakom Perspective Studio

Årets stora trend: Skulpturer och dekorativa detaljer

Hanna Nova: De största inredningstrenderna 2018

Gilla Residence på Facebook

Kika in i & Other Stories ateljé i Stockholm

$
0
0

Butikskonceptet & Other Stories startade med skönhetsprodukter som utgångspunkt, men har kommit att sälja kläder, skor, underkläder, smycken – och förra året lanserade man en stationery-kollektion med bland annat anteckningsblock, brevpressar och andra kontorsprylar.

Butikskedjan har fått mycket uppmärksamhet för sina pigga samarbeten med alla från hippa designduon (och numera regissörerna) bakom Rodarte, till rockstjärnor som Kim Gordon och Lykke Li.

& Other Stories ateljé i Stockholm.

I samband med att företaget firade sitt femårsjubileum fick Residence en exklusiv rundtur i företagets ateljé i Stockholm tillsammans med Sara Silfwersvärd som har tagit fram interiörkonceptet, och Ebba Kettner som tagit fram märkets grafiska uttryck.

Hur gick det till när ni startade konceptet bakom & Other Stories?

Sara: Ledorden var att det skulle kännas enkelt och okomplicerat – men mycket kärlek till detaljerna. Vi har tittat på klassiska möbler i en ateljé och inspirerats av funktionaliteten i det. Som till exempel en bra belysning, eller att möblerna lätt ska gå att flytta runt för att förändra miljön.Mycket har handlat om vad vi har hittat i byggnaderna vi har gått in i. Vi har hittat mycket gips som vi tagit bort, det är ett kärleksmaterial för många uppenbarligen, haha. Så konceptet är egentligen att hitta vad som är vackrast i varje byggnad, och sedan plocka in vår väldigt enkla inredning där.

Ebba: Det är samma med brandingen, vi börjar med en vit canvas. Vi lägger till vår branding på en enkel bas, våra påsar är samma som man kan hitta i en mataffär, sedan ska det kännas som att vi målat direkt på påsen.

Hur mycket anpassar ni inredningen efter byggnaderna ni öppnar butikerna i?

Sara: Det är samma möbler, men vi låter byggnaden tala. En butik i Antwerpen befinner sig i en stor byggnad från nyklassicismen. I vanliga fall lägger vi ett betonggolv i butikerna, men då kändes ett parkettgolv i ek mer naturligt i det fallet. En trädgård på baksidan gjorde vi om till ett växthus, där vi lade gatusten i samma manér som på Antwerpens gator.

I Los Angeles gick vi in i en gammal art deco-byggnad där vi valde att lyfta fram just de detaljerna. När vi rev hittade vi ett trätak som vi valde att exponera med belysningen. Men det funkar just där, vi ska ju inte trycka in träbalkar i våra andra butiker bara för det. Det handlar om äkthet.

Ebba: Ibland plåtar vi kampanjer i våra ateljéer och då behöver vi inte skapa vår egen värld på nytt eftersom den redan finns. Och det är ju detta vi vill förmedla i våra butiker, kunden ska känna sig som att den befinner sig inuti vår kreativa ateljé när de kliver in i butikerna.

& Other Stories ateljéer i Los Angeles och Paris.

Ni har tre ateljéer nu: en i Stockholm, men också i Paris och Los Angeles. Påverkar det inredningen i respektive område?

Sara: Nja, på sätt och vis. Det har varit en evolution. Materialpaletten kan variera, i Stockholm har vi vitt och grått med funktionell belysning, ett beslag kan vara förnicklat i Stockholm men istället vara mer ornamenterat och elegant i Paris. Paris är mer skira material och en mjukhet. Los Angeles kan vara mer kitschigt men också mer färg än vad de andra två städerna har. Grönskan är ett väldigt starkt inslag där. Och vi vill ju inte skapa ett nytt koncept, det hade ju inte varit klokt efter fem år. Vi gillar det vi har, istället försöker vi ständigt bli lite bättre och vassare.

Har det funnits tankar på att bredda sortimentet med inredning?

Ebba: När vi skapade vår Stationery-kollektion var vi inspirerade av museum, och gift shops på hotell. Ställen där man gärna vill ta med sig något hem som ett minne. I vår kollektion finns böcker med prints med tydlig koppling till vår ateliér, precis som klämmor och lådor som hittas i butiksinredningen. Även våra marmorplattor ska du kunna köpa hem. Men våra bord kanske är lite stora att sälja till exempel.

Sara: Vi får faktiskt mycket kommentarer på vår hashtag på Instagram där många vill köpa vagnar och pallar så, det kanske är något för framtiden!

Läs också:

& Other Stories lanserar inredning – se de första bilderna

Skogstoner och naturmaterial – se vårens nyheter på Granit

Så ser våren 2018 ut på Day Home

9 inspirerande utställningar på designveckan

$
0
0

Under Stockholm Design Week, som pågår mellan 5-11 februari, presenteras det främsta inom svensk design, både klassisk som nydanande, men även internationell.

Epicentrum är på Stockholm Furniture & Light Fair, på Stockholmsmässan i Älvsjö. Men runt om i Stockholm visas svensk -och skandinavisk design upp med olika evenemang och utställningar.

Här är 9 utställningar du inte får missa:

1. Typeo på temporärt

Foto: Mikael Lundblad styling: Fanny Skoglund och Jessica Lagerman.

Webbshopen TypeO har öppnat en pop-up butik tillsammans med vintagehandlaren Temporärt, som håller öppet under Stockholm Furniture & Light Fair 6-10 februari. Här samlas inredning, design, konst och kaffe under ett tak.

2. Hemma hos

Under möbelveckan bjuder det japanska varumärket Ariaki – i samarbete med My Residence – in till utställningen A Quiet Reflection i ett privat residens i centrala Stockholm. Det blir en finstämd upplevelse med fokus på hantverkets kraft, både från Ariaki, som aldrig tidigare visat sina möbler utanför Asien, och andra handplockade verk. Stylingen står inredaren och stylisten Annaleena Interiors för.

3. Design & Architecture Talks

Inrednings- och möbelarkitekterna Åke Axelsson, Jonas Bohlin och Mats Theselius – som alla vunnit Lauritz Icon Award – samlar sig i utställningen Inside som vill diskutera vikten av professionell inredningsarkitektur i dagens samhällsrum.

Förutom själva utställningen som hålls i Konstakademins lokaler, kommer de även att samtala under möbelmässan den 6:e februari kl.14-15 på Stockholm Design & Architecture Talks.

Inside visas på Fredsgatan 12 mellan 3 februari och 11 mars 2018 och invigs av kulturminister Alice Bah Kuhnke.

4. Design-teater

Solo Oblong Table and Solo Dining Chair desginad av Neri&Hu Design.

Portugisiska möbelföretaget De La Espada presenterar den interaktiva föreställningen  Let’s Pretend This Never Happened  regisserad av Joana Astolfi —  ett press-event där man mixar möbeldesign, teater och musik i ett intimt stockholms-hem, som tidigare tillhört Abbas manager  Stikkan Andersson.

Under måndagen 5:e februari kommer två skådespelare att presentera 14 nya möbler på ett dramatiskt och nyskapande vis. Se trailern här.

5. Iittalas belysningsprojekt

En av Iittalas bästsäljande ljusstakar Nappula, designad av Matti Klenell.

Designern Matti Klenells nya belysningsprojekt för nya Nationalmuseum visas för första gången i utställningen Colours for Living både på Iittalas nya flaggskeppsbutik på Kungsgatan i Stockholm samt på  möbelmässan i Älvsjö där Jeremiah Tesolin, creative director Iittala presenterar samarbetet.

På onsdag 7 februari hålls även Iittala designtalk kl.18-19 i butiken på Kungsgatan 1. 

6. Guest of Honour 2018: Paola Navone

Arkitekt, produktdesigner, inredare och konstnärlig ledare – Paola Navone från Italien har fått uppdraget att göra en installation på Stockholmsmässans entrétorg. Det är 15:e gången Stockholm Furniture & Light Fair bjuder in en välrenommerad internationell designer att utforma en installation.

7. Trendutställningen 2018/19

Christian och Ruxandra Halleröd och deras nya möbelkollektion för Nordiska muséet.

I år är det prisbelönta Halleroeds designstudio som fått hedersuppdraget att utforma Trendutställningen på möbelmässan. De har ritat butiksinredningar åt bland andra Acne Studios och Byredo och fått priset Årets inredare i Residence Stora Formpris 2016.

I utställningen utforskar man teman som äkta, fejk och hantverk. Man har även hämtat mycket inspiration i konstvärlden.

8. Cube av Christina Seth

Cube är en pop up- installation med nya vaser av Carina Seth Andersson för Articles som visas för allmänheten på Galleri Magnus Karlsson på Fredsgatan 12 i Stockholm.

Öppettider: onsdag-fredag kl. 12-17, lördaf. Kl. 12-16.00.

9. Mäktiga skulpturer

Under designveckan ställer konstnären Bo Arenander ut sina vackra skulpturer i stengodslera på inredningsbutiken Perspective Studio på Sankt Eriksplan 15 i Stockholm.

Butiken håller öppet måndag-lördag kl.11-18 och söndag kl. 11-16.

Läs också:

Perspective Studio visar upp årets stora trend i ny utställning

Designexperten: 5 snabba frågor inför Stockholm Design Week

De utformar årets Trendutställning på möbelmässan 2018

Smygkika på bilderna från Ikeas senaste designsamarbete

$
0
0

Under Ikea Democratic days 2017 gick Ikea ut med sitt samarbete med den amerikanska modedesignern Chris Stamp. Kollektionen går under namnet Spänst och speglar Stamps unga och aktiva livsstil, som influerats av gatukulturen. Och med tanke på att designerns signtaurstil är monokrom och minimalistisk vågar vi gissa att Spänst kommer tas emot med öppna armar.

Kollektionen kommer bland annat innehålla en basketkorg och en skateboard och gällande möbler ser vi till exempel ett skåp, en stol och en öppen hylla som passar så väl skateboarden som skorna. Material som trä, läder och plexiglas dominerar.

– Som modedesigner vet jag att människor vill visa upp sina kläder, skor och accessoarer för andra. Varför spendera 300 dollar på ett par sneakers och sedan gömma undan dem i en garderob? Den här kollektionen kommer göra det möjligt att förvara och visa upp sina tillhörigheter på en och samma gång, säger Chris Stamp och fortsätter:

– Det är ett nytt tankesätt och jag hoppas att den minimalistiska designen, inspirerad av en modern livsstil, kommer bli ett fräscht tillskott till Ikeas bredd.

Spänst lanseras inte förrän i maj, men under Men’s fashion week i Paris i januari i år visade möbeljätten och designern upp ett nytt smakprov från kollektionen – komplett med en ljusinstallation med lysrör.

Källa och foto via: Designboom

Läs också:
Se Tom Dixons nya kollektion till Ikeas soffa – stylad av Henrik Nero

Sommaren på Ikea är här – spana in kollektionen

Smygkika på vårens nyheter från Ikea

Gilla Residence på Facebook

8 fina lanseringar på möbelmässan

$
0
0

1. Made by Choice

Inredaren Joanna Laajisto lanserar den lilla flexibla kollektionen Airisto nästa vecka, som ursprungligen specialritades åt en bed & breakfast i Finland. Serien består av bänk och pall i ask med fina detaljer. Produceras av Made by Choice.

2. Tre sekel

Den fina stolen Skedblad som Tre sekel också producerar på uppdrag av Arket för deras caféer, kommer att finnas till försäljning i deras online butik i slutet av februari.

3. Ire möbel

Ire Möbels storsatsning på starka fåtöljer har bland resulterat Character Collection som består av fyra väsensskilda fåtöljer av olika designers, bland annat fåtöljen Agda designad av designstudion Front.

4. Johanson design

Den mångsidiga fåtöljen Norma är framtagen av prisbelönta designduon Färg & Blanche för Johanson Design. Fåtöljen består av tre tyglager där man som inredare kan anpassa färgen på tyget efter smak.

5. Asplund

Under möbelmässan lanserar designtalangerna Anya Sebton & Eva Lilja Löwenhielm ett nytt träbord för Asplund som ser fantastiskt fint ut.

6. Northern

Loud är en elegant drinkvagn som tar minimalism till en ny nivå och ett lyckat samarbete mellan norska Northern och prisbelönta svenska designduon Färg & Blanche.

7. Fogia

Den danska arkitekt- och designstudion Norm Architects står bakom nyheten Enclose – en hög fåtölj som kompletterar Fogias befintliga sortiment med sitt klassiska snitt, goda komfort och rena linjer.

Furniture & Light Fair pågår mellan 6-10 februari på Älvsjö-mässan i Stockholm.

8. Fogia igen

Fåtöljen Mame, designad av Luca Nichetto för Fogia är också en spännande lansering som vi ser mycket fram emot.

Läs också:

9 inspirerande utställningar på designveckan

Perspective Studio visar upp årets stora trend i ny utställning

Hanna Nova: Veckans 8 främsta inredningsnyheter

Gilla Residence på Facebook

Snart lanseras Ikeas oväntade kollektion med succédesignern

$
0
0

I mars förra året lanserades Ikeas limiterade kollektion Jassa – en mix av möbler, inredningsdetaljer och textiler som präglades av kurviga linjer, naturmaterial och färgstarka, mönstrade tyger. Piet Hein Eeks bidrag till kollektionen var en vacker liggfåtölj i rotting.

Nu fortsätter Ikea sitt samarbete med den populäre designern. Den nya kollektionen Industriell består av en fåtölj, en bänk, ett hyllsystem i olika material så som trä, metall och keramik.

– När jag designar för min egen studio fokuserar jag alltid på enkelhet och effektivitet, säger Piet Hein Eek.

Kollektionen kommer att lanseras 6:e april 2018 och är en hyllning till det operfekta.

– Vi vill skapa en exklusiv, rå och oväntad kollektion för vardagen. Vi har länge velat utforska hur man kan massproducera produkter men samtidigt använda teknik som gör varje produkt unik för så många som möjligt med hjälp av fantastiska designers, säger Karin Gustavsson, creative leader på Ikea Sverige.

  

Läs också:

Smygkika på bilderna från Ikeas senaste designsamarbete

Se Tom Dixons nya kollektion till Ikeas soffa – stylad av Henrik Nero

Sommaren på Ikea är här – spana in kollektionen

Gilla Residence på Facebook

Layereds grundare: ”Bra design utmanar och ifrågasätter”

$
0
0

Historien om de moderätta mattorna börjar med att Malin Glemme letade mattor till sitt eget boende men inte hittade det hon ville ha, inget var tillräckligt fint.

Sedan dess har det gått fort. Förra året lanserade Layered  sin första möbelkollektion och sedan dess har den ena nyheten avlöst den andra.

Under möbelveckan är designvarumärket aktuell med ytterligare en kollektion möbler och mattor – The Eclectic Collection – där det antika möter det moderna.

I samband med lanseringen öppnar de upp en pop up-butik mellan 9-11 februari i Stockholms Auktionsverk på Nybrogatan 32, där nyheterna presenteras tillsammans med ett kurerat urval antikviteter från Auktionsverkets nätauktioner.

Berätta om den nya kollektionen, hur föddes idén och var kommer inspirationen ifrån?

– Vår nya kollektion Eclectic inspirerades mycket av min stilsäkra mormor Britta. En elegant och mycket inspirerande kvinna som gärna valde djurmönstrat och kombinerade färger på ett väldigt träffsäkert sätt. Min kärlek till det galna och annorlunda har växt och växt och därför kändes det självklart att Layered nu tar steget och erbjuder en eklektisk kollektion.

I kollektionen kommer nya soffor, fåtöljer, mattor och puffar med tyger från de anrika italienska textilhusen Dedar och Rubelli, som har sin produktion vid Comosjön. Det klassiska tigertyget från Rubelli som syns på Layereds nytolkning av en Emma-fåtölj, är en 60 år gammal design men skulle lika gärna kunna vara gjord i dag och är en av många djurmönstrade delar i den eklektiska kollektionen.

Vad är bra design för dig? Och vilka designers har inspirerat dig mest genom tiderna?

– Bra design utmanar och vågar ifrågasätta. Ibland ser jag ett formspråk eller en möbel som jag inte alls tycker om första gången jag ser den, men efter ett tag så kan jag långsamt börja tycka om den och till sist älska den! Då tycker jag att man har lyckats, när oväntade kombinationer eller design lyckas växa på en utan att man vet varför.

Några av mina favoritdesigners är Jean Prouvé, Achille & Pier Castiglione. Det är inte alltid de som inspirerar mig, men de har alla skapat otaliga klassiska objekt som jag aldrig tröttnar på.

Vilka inredningstrender kommer att dominera under 2018 och vilka lägger vi bakom oss?

– Jag lägger art déco-trenden bakom mig som stått sig stark ett tag. År 2018 välkomnar jag två olika inredningsspår: Den maximalistiska känslan med eklektiska mönster, mer bohemiska uttryck, nya materialval och mer färg är ett av dem. Och vid sidan av det finns en total motsats med en lugn elegans i form av dova naturfärger, eleganta retro-former, subtila strukturer i tyger och organiskt mjuka mönster. Jag bär också med mig i bakhuvudet att försöka arbeta så hållbart som möjligt i val av innovativa hållbara material och produktionssätt. Detta styr alltmer vår process när det kommer till kvalitetsval och på vilket sätt vi tar fram våra produkter.

Vad längtar du själv efter i vår?

– Jag längtar efter att spendera fler helger i vårt nyköpta hus på Gotland. Det känns så härligt att få skapa en plats för mig och min familj att ta det lugnt på och bara få vara. Huset är byggt på 1800-talet, jag tycker att det finns en väldigt fin och vilsam själ över det. Jag tror på riktigt att alla hus har speciella egenskaper och det här är absolut ett snällt hus.

Vad tänker du inte missa under Stockholm Design Week 2018?

– Jag tänker såklart inte missa vår pop up- butik som vi har tagit fram tillsammans med Stockholms Auktionsverk. I samband med lanseringen av vår nya kollektion Eclectic så öppnar vi en butik fredagen den 9 februari till söndagen den 11 februari i Stockholms Auktionsverk vackra utställningslokaler på Nybrogatan 32 vid Östermalmstorg i Stockholm.

Vår nya kollektion presenteras tillsammans med ett kurerat urval antikviteter från Auktionsverkets online-auktion, på plats bjuder vi på afternoon-tea med en servis designad av Ida Sjöstedt. Jag ser också fram emot utställningen ”A Quiet Reflection” som Residence anordnar tillsammans med japanska möbeldesignern Ariake i en våning som ser magisk ut.

Läs också:

Min stil: Eklektisk elegans hos Layereds grundare Malin Glemme

7 fina lanseringar på möbelmässan

Prisbelönt designstudio tar fram möbelserie för Nordiska muséet


Spana in Dux designklassiker – stylade av Lotta Agaton

$
0
0

Utställningen som kommer att visas under Stockholms designvecka 5-11 februari på Scenkonstmuseet, går under namnet Dux Spaces by Lotta Agaton, och visar upp möbelföretagets tidlösa klassiker i ett nytt sammanhang – där möbler från olika tidsepoker möts.

Dux klassiska ikonmöbler som Karin, Pernilla och Jetson ackompanjeras av möbler av Claesson Koivisto Rune, vilka lyfts fram och tolkas i nya skepnader av Lotta Agaton.

– Det är enormt roligt att få arbeta med Dux designikoner och visa dem på ett nytt sätt, i nya sammanhang. Jag har arbetat mycket med det textila uttrycket som binder ihop olika miljöer visuellt och som förstärker känslan av en hemmiljö. Möblerna och sängarna talar för sig själva, säger Lotta Agaton.

Den 250 kvadratmeter stora ytan speglar ett loftboende där jordnära naturtoner utgör basen i den hemlika-miljön.

– Det är spännande att få uppleva våra klassiker genom Lottas ögon och extra roligt att utställningen är öppen för allmänheten, så att alla som vill har möjlighet att se Lotta Agatons Dux-tolkning i en unik miljö under Stockholm Design Week, säger Charlotte Ljung, vd Dux Nordic.

Dux Spaces by Lotta Agaton är öppen för allmänheten den 9–10 februari (fred kl.10–18 och lördag kl.10–16).

Adress: Sibyllegatan 2.

Foto: Erik Lefvander.

Läs också:

De utformar årets Trendutställning på möbelmässan 2018

Lotta Agaton inreder nyproduktion i Vasastan – se alla bilder

Lotta Agatons mörka sekelskiftespärla till salu

Gilla Residence på Facebook

Stylistduon Sundling Kickén i designsamarbete med Domo

$
0
0

Allt började med att Johanna Haglund bestämde sig för att rita ett soffbord till sig själv, eftersom hon inte kunde hitta något som matchade hennes krav i inredningsbutikerna. Ur bordet växte en företagsidé fram och i dag, två år senare, gör hennes stålmöbler succé i designvärlden.

Domo Design är ett svenskt hantverk, sprunget ur Småland, där Johannas familjeföretag Kongamek har sin bas.

I vårens nya kollektion har man samarbetat med stylistduon Sundling Kickén som har valt ut två nya kulörer: beige och varmzink som lanseras i en begränsad upplaga på utvalda produkter.

– Med valet av varmzink vill vi komma närmare kärnan, det ursprungliga materialet stål, som ligger till grund för Johannas allra första idé om att designa slitstarka och tidlösa möbler. Den naturnära beigea tonen är ett fint komplement till det råa och svala i varmzinken och för våra tankar till de jordnära färgerna som återfinns i Smålands skogar, berättar Sundling Kickén.

Beige släpps i utomhuskollektionen Domo Outdoor och finns i produkterna Domo sideboard, Domo bench och Domo stool.

Varmzink släpps i Domo Outdoor, som består av Domo Square, Domo sideboard, Domo bench, Domo chair och stool.

De nya möblerna passar lika bra att använda inomhus som utomhus. Läs mer här.

Läs också:

Hon ritade soffbord till sig själv – nu säljs de överallt

Spana in Dux designklassiker – stylade av Lotta Agaton

Layereds grundare: ”Bra design utmanar och ifrågasätter”

Gilla Residence på Facebook

Kartell om framtidens designklassiker: ”Man måste skapa en karaktär”

$
0
0

Italienska möbelproducenten Kartell grundades 1949 och har under åren tagit fram flera innovativa designklassiker i plast som gjort internationell succé. Bland de ikoniska möblerna hittar vi bland annat förvaringsmöbeln Componibili, Louis Ghost-stolen och bordslampan Bourgie.

Sedan starten har de vunnit det prestigefyllda designpriset Compasso d’Oro hela nio gånger och deras kollektioner kännetecknas av färg, transparens och kreativa och lekfulla mönster och funktioner.

I samband med möbelveckan var Kartells marknads- och inköpschef Lorenza Luti på plats i Stockholm för att berätta om vårens lanseringar.

Vad är nytt för i år?

– I år lanserar vi de slutgiltiga versionerna av fåtöljerna Catwalk och Venice designade av Philippe Starck som kompletterar hans tidigare serie Generic. Venice är en hyllning till staden Venedig och den lilla historiska och stämningsfulla baren Harry’s, där stilen är diskret kombinerad med en extrem komfort.

Catwalk, som kan användas både inomhus och utomhus, är tillägnad haute couture-världen och utforskar modets intressanta paradoxer. Från de sofistikerade, stramare plaggen till behovet av de enkla och bekväma kläderna.

Vi kommer även att sätta Philippes Starcks Cara armchair och Tokujin Yoshiokas Matrix-stolar i produktion. Patricia Urquiolas Jelly-kollektion kommer även att få ett tillskott i form av en sockerskål med tillhörande tesked.

Catwalk-chair, designad av Philippe Starck.

Vad har varit ledordet i kollektionen och var har den hämtat inspiration?

– Våra nyckelord är evolution och förorening. Kartells kreativa historia består av så många byggstenar: teknisk innovation, bidrag från internationella stjärndesigners, medarbetarnas engagemang för att utforska nya områden, viljan att inspireras av andra branscher så som konstvärlden och sociala medier, samtidigt som vi alltid går vår egen väg.

Matrix, designade av Tokujin Yoshioka.

Vad är bra design för dig?

– Jag tror att bra design består av både en upplevelse och en känsla. Vi vill att våra produkter ska kunna smälta in med olika stilar och även med de andra produkterna i våra tidigare kollektioner i syfte att skapa nya, originella och unika lösningar. Det handlar inte om att erbjuda en produkt utan en idé, en karaktär som alla sedan kan göra till sin egen.

Venice, designad av Philippe Starck.

Vad ser vi för inredningstrender i år?

– Vi följer inte några specifika trender, utan följer en egen kreativ väg som saknar gränser. Två huvudsakliga fokus i år är att arbeta med utomhus- och uppdragslösningar, där vi vill använda vår flexibilitet och förmåga att erbjuda skräddarsydda och unika lösningar för varje kund.

Cara armchair, Philippe Starck.

Finns det något speciellt du vill tipsa om på designveckan i Stockholm?

–  Stockholm Design Week är ett viktigt tillfälle för oss att träffa den svenska marknaden och därför vill vi bjuda in alla till vår flaggskeppsbutik på Ingmar Bergmans gata 6 i Stockhom för att lära känna varumärket och dess livsstil.  I butikens utställning får man verkligen chans att lära sig mer om bakgrunden bakom varje produkt samtidigt som den sätts i ett levande sammanhang. Missa inte!

Läs också:

Layereds grundare: ”Bra design utmanar och ifrågasätter”

8 fina lanseringar på möbelmässan

9 inspirerande utställningar på designveckan

Gilla Residence på Facebook

Hanna Nova: 16 favoriter från designveckan

$
0
0

1. Tre sekel

Träkunskap på hög nivå! I en liten enkel monter visade Tre sekel upp sina senaste alster ärligt och utan krusiduller; däribland  Christian Halleröds serie Meden, stolen Skedblad, soffbordet Hommage av Matti Carlson och matbordet Landala av Emma Olbers i nytt utförande i rökt ek. Se mer här. 

2. Mixa

Fåtöljen Norma av Färg & Blanche för Johanson Design förändrar uttrycket med olika färgkombinationer, som går att kombinera i tre olika lager. Väldigt elegant. 

3. Palais 

Årets vackraste bordsserie stod Anya Sebton och Eva lilja Löwenhielm för. Palais för Asplund innehåller en rad olika soffbord och matbord, sammanhållna av en tydlig grundform.

4. Brunt!

Älskar Anna von Schewens fåtölj för Articles som, om man vill skärma av sig, har ett ryggstöd som går att fälla upp ett snäpp så sittaren omsluts. Vacker och tydlig med lite 70-talsflört i brunt utförande. 

5. Ratatoille 

Årets design bar och restaurang på mässan stal all uppmärksamhet från hedersgästens installation, en oas av lugn, med nedtonat ljus, lounge-känsla och mjuka former. Så otroligt välgjort av team Luca Nichetto. Jag som hade en rad paneldebatter på scenen upplevde bara en liten negativ aspekt: publiken satt så skönt och avslappnat att man nästan oroade sig för att de skulle somna. 

6. A Quiet reflection 

Jag fick ett definitivt ja på att låna den vackra våningen på Grevgatan en vecka innan möbelveckan, men tack vare ett grymt team bestående av alla involverade med Ariake, Wästberg, Anna-Leena Interiors och My Residence lyckades vi på kort tid skapa en väldigt vacker och finstämd utställning med kärleken till hantverket i fokus. Det var oerhört fint att visa vackra möbler och objekt i en så poetisk miljö. Det adderar mervärde att se möbler i privata hem. Känner mig rörd nu när vi packar ihop utställningen. Se mer här. 

7. 70-tal

Lika bra i verkligheten som på bild, Space Copenhagens 70-talsflört Loafer i sammet för &tradition.

8. Rumsligheter 

Jag vill också nämna några av de mest inspirerade montrarna – Note design studio för Tarkett och Magis, Anya Sebton för Lammhults och Lotta Agaton för Tisca Rugs. Jag tyckte väldigt mycket om &traditions monter av Andreas Bozarth Fornell också, där alla väggar klätts i brun velour vilket skapade en omslutande varm känsla. 

9. Stilig Elliot 

De La Espada visade sina möbler under teatraliska former i hemmamiljö – tummen upp för Jason Millers fåtölj Elliot inspirerad av en epok av äldre hus i Brooklyn. 

10. Små personligheter 

Jessica Signell Knutsson fina småbord för alla husets olika rum ingår i en liten serie gjord i mdf. 

11. Böljande

Ett fint samarbete där några elever från Beckmans fått arbeta hos sex utvalda producenter under en termin, och fått i uppdrag att ta fram en passande möbel. Rumsavdelaren för Massproductions är designad av studenterna Lisa Lindh och Klara Hedengren. 

12. Samarbetssatsning 

Samarbeten är bra – det visar inte minst Ires modiga satsning där man gett fyra designer fria händer att skapa varsin fåtölj, en hylllning till starka personligheter.

13. Inspiration

Dux lät Lotta Agaton tolka varumärket med nya färger och inspirerande inredda kompositioner. Extra fint att de höll öppet för allmänheten några dagar också – en designvecka borde inkludera en hel stad, vilket Stockholm Design Week långt ifrån gör. Kanske borde mässan samarbeta mer aktivt med de aktörer som regelbundet försöker skapa utställningar i stan?

14. Elegans 

Mattias Stenberg har uppdaterat och renodlat varumärket Voice, som nu visar upp en elegant och sobert klassisk attityd. Särskilt förtjust i soffan och bokhyllan. 

15. Kvinnor!

Fint inlägg av Inredningshjälpen, som även summerat designveckan flitigast på sin blogg. Tack! 

16. Elle Deco! 

Och designveckan inleddes som vanligt med kollegorna på Elle Decos fina gala, som delade ut priser till sina val av Årets bästa design. Läs mer här. 

Läs också:

Imke Janoschek: 5 trender på möbelmässan

8 fina lanseringar på möbelmässan

Claes Dalén: 8 favoriter från möbelmässan

Gilla Residence på Facebook

Här är möbeldramat som gjorde succé under designveckan

$
0
0

De La Espada, som sedan tidigare knutit sverigeaktuella designern Ilse Crawford till sig, är en av världens absolut mest prestigefulla möbeltillverkare. Under Stockholm design week överraskade företaget med en dramatiserad pressvisning, med titeln Let’s pretend it never happened  – regisserad av Joana Astolfi – där besökarna fick se och interagera i en en timmes lång föreställning med två skådespelare som jagade varandra genom en stilig Östermalmsvåning.

Möbeldramat blev mycket omtalat och omnämnt under designveckan i Stockholm. En av designerna vars möbler visades är Jason Miller, en Brooklyn-baserad industridesigner och grundare av  lamp- och möbelföretaget Roll & Hill. Som född i New York och uppvuxen i Darien, Connecticut, influerades hans tidiga mer konceptuella verk mycket av hans uppväxt i förorten, vilket fortsätter att synas i det eleganta och historie-rika arbete som blivit hans signatur.

Kan du berätta om ditt samarbete med De La Espada?

»Jag har alltid haft sympati till trä som material och arbetade som snickare när jag var yngre. Att jobba med De La Espada som besitter expertis i träkonstruktion kändes som en naturlig match.«

Kan du berätta något om dina nya produkter?

»Vi har presenterat 5 produkter (en soffa, credenza/sideboard, byrå, matbord, stol) som är början till en större kollektion. Förhoppningsvis balanserar alla produkter moderna idéer med historiska.«

Vad var inspirationen till det nya arbetet?

»Jag är inspirerad av en blandning av äldre och modernt designspråk. Historia har alltid spelat roll i mitt arbete som modern designer.«
I De la Espadas fabrik i norra Portugal använder företaget sig av både traditionella och innovativa hantverksmetoder för att skapa industriell design med hjärta, där lyx uttrycks genom taktila material och noggrant genomtänkta detaljer. I fokus är essentiella möbler för hemmet: en plats att äta på, en plats att vila på, en plats att sova på och en plats att arbeta på.

 

Dramatiserad pressvisning av De la Espada under Stockholm Design week.

 

Matbord och stolar av Jason Miller för De La Espada.

Sideboard av Jason Miller.

Lauritz vd: 4 favoriter från Stockholm Design Week

$
0
0

1. Inside

 

Utställningen Inside på Konstakademien med Åke Axelsson, Mats Theselius och Jonas Bohlin. Det är fantastiskt att se tre herrar som har varit framträdande inom svensk formgivning under så många år tillsammans och att de fortsätter att utveckla sin talang med nya möbler.

Utställningen ger en fin överblick över de designers som lämnat avtryck med sina verk. Slutligen har både Åke, Mats och Jonas vunnit Lauritz Icon-priset, som vi delar ut varje år tillsammans med Residence. Så det var en speciell glädje för mig att vara med under öppningen av utställningen på lördag.

 2. Layered x Auktionsverket

Utställningen med Layered hos oss på Stockholms Auktionsverk / Lauritz.com, där vi blandar Layereds egna universum med häftig inredning och vintagemöbler från våra auktioner.

Vi har försökt att skapa ett spektakulärt universum där du kan inspireras och känna dig välkommen och omsluten av en varm, dekadent stil.

Underbara modeprofilen Linn Eklund har hjälpt oss att utforma utställningen, som har varit öppen för allmänheten på Nybrogatan 32. Jag älskar Malin Glemmes nya uttrycksfulla kollektion av mattor och möbler som talar direkt till mina maximala preferenser. Jag tror att Layered har potential att slå internationellt.

3. ArkDes

Ung Svensk Forms utställning på ArkDes är en klar favorit. Jag blir alltid så entusiastisk över den bubblande kreativiteten som finns i Sverige. Lauritz.com har samarbetat med Ung Svensk Form i flera år och de upptäcker alltid nya svenska talanger som skapar med stor passion och kreativitet. Formchef Karin Wiberg har gjort ett fantastiskt jobb, även deras nya visionära vd Kieran Long med satsningen på Ung svensk-projektet.

4. Colette

Möbelserien Colette från Gärsnäs är ett briljant exempel på hur man kan lyfta en möbels personliga uttryck med några unika grepp. Såväl soffan och stolen i ull, som fåtöljen i läder har en Chanel-touch som är attraktiv och sofistikerad.

Möblernas mjuka färgtoner tillsammans med djärvare detaljer ger möblerna ett modernt men samtidigt klassiskt uttryck.

Läs också:

Hanna Nova: 16 favoriter från designveckan

9 inspirerande utställningar på designveckan

Imke Janoschek: 5 trender på möbelmässan

Nordiska Galleriet lanserar nya varumärken och en utställning

$
0
0

Nordiska Galleriet är inte rädda för att introducera ny internationell design och inredningsstil på den skandinaviska marknaden.

På 50-talet var Nordiska Galleriet först med att ta in dansk design i Sverige – som numera är en stilsäker klassiker i många hem – och 20 år senare var de först i Skandinavien med italiensk formgivning. I dag är sortimentet utökat och bjuder på exklusiv inredning från kända designers från hela världen.

När Stockholm Design Week nyligen gick av stapeln presenterades tre nya varumärken; det omtalade italienska varumärket Baxter, med huvudformgivaren Paola Navone i spetsen samt Bocci och Lambert & Fils, båda belysningsvarumärken från Kanada.

I samband med designveckan visade Lambert & Fils även upp nya kollektionen Mile collection, designad av Guillaume Sasseville, under ett nyskapande event i skobutiken Axel Arigato i Stockholm där lamporna hade täckts i tropiska växt-kreationer skapade av HAHA studio.

Utställningen Symbiosis, skapad av HAHA studio i samarbete med Lambert & Fils i Axel Arigatos skobutik i Stockholm. Foto: Arseni Khamzin.

Foto: Bocci

Foto: Bocci

Foto: Bocci

Foto: Lambert & Fils

Foto: Lambert & Fils

Foto: Lambert & Fils

Foto: Baxter

Foto: Baxter

Foto: Baxter

Utöver varumärkesnyheterna är Nordiska Galleriet även aktuella med den nya utställningen Colours – en 90-talsinspirerad utställning med fokus på hur färg, kontrast och internationell design kan skapa kreativa miljöer i skandinaviska hem och i det offentliga rummet.

Läs också:

Hanna Nova: 16 favoriter från designveckan

Kartell om framtidens designklassiker: ”Man måste skapa en karaktär”

Stylistduon Sundling Kickén i designsamarbete med Domo

Gilla Residence på Facebook

16 nyheter i vårens trendigaste färgskala

$
0
0

Vårkänslorna börjar smyga sig in i hemmet tillsammans med ljuset och nu längtar vi efter nystart i hemmet.

I vår låter vi gärna jordnära färger, naturmaterial och vackra träslag ta plats.

Här är 16 favoriter i jordiga toner:

 

1. String Pocket

 

Klassikern String Pocket i rökt ek designad av Anna von Schewen and Björn Dahlström. Styling av Lotta Agaton i Villa Frösakull utan för Halmstad.

2. Hunting table

 

The Hunting Table designat av Børge Mogensen från Carl Hansen & Søn.

3. Hipster Brown

 Varma och inbjudande färgen Hipster brown från Jotun.

4. Social club

Anna von Schewens fåtölj Social club för Articles.

5. Bruna toner hos Fogia

Matta Print av Luca Nichetto för Fogia.

Fåtöljen Mame designad av Luca Nichetto för Fogia.

6. PK1-stolen

Foto via Carl Hansen & Søn. Hunting table och PK1-stolar. Notera den vackra träpanelen på väggen!

7. Lakan

 

Dromedary påslakan från Midnatt.

8. Cyclade

Vasen Cyclade från Nick Ross i utställningen Prologue.

9. Napoleon soffa

 Napoleon soffa av Anki Gneib för Adea.

10. Grand palais

Grand palais soffbord designad av Anya Sebton och Eva lilja Löwenhielm för Asplund. 

11. Hommage 

Bordet Hommage i massiv ek designad av Studio Matti Carlson för Tre Sekel.

12. Norm soffa

Mattias Stenbergs Norm soffa för Voice.

13. Keramik

Keramikserien Upp designad av Note Design Studio.

14. Brass vase

Skultunas Brass vase designad av Ivar Ålenius Björk.

15. Agda

Agda fåtölj av Front Design för Ire Möbel.

16. Rose

Rose chair designad av Chris Martin för Massproductions.

Läs också:

Hanna Nova: 16 favoriter från designveckan

Imke Janoschek: 5 trender på möbelmässan

Nordiska Galleriet lanserar nya varumärken och en utställning

Gilla Residence på Facebook

Hemnets inredningsexpert: 11 detaljer vi stylar med 2018

$
0
0

Allt fler väljer att styla sin lägenhet inför försäljning och Hemnet är inte längre endast till för att hitta ett nytt hem. Bland de proffsstylade lägenheterna finns gott om inredningsinspiration och nya trender att snappa upp. En av de populäraste stylingdetaljerna från i år har redan tagit sig in i många hem.

– Jag skulle säga att sittpuffen varit den absolut populäraste stylingdetaljen i år. Den har man sett väldigt mycket av på Hemnet, men det är en trend som man även ser i många hem, till skillnad från exempelvis piedestalen, som kanske är en lite svårare trend att applicera hemma, säger Emma Priwin, inredningsexpert på Hemnet.

Emma Priwin tror att vi bara sett början på de flesta av årets stylingdetaljer på Hemnet.

– Sammet och sittpuffen har vi inte sett slutet på. Samma sak gäller de mörka träslagen och de kalla metallerna, de tror jag kommer slå igenom stort 2018. Även viskosmattor är något som många börjar få upp ögonen för och som vi kommer se ännu mer av under 2018.

Här listar vi 11 av årets stylingdetaljer vi älskar – som vi även tar med oss in i 2018:

1. Sittpuffen

I år byttes dagbädden ut mot en skön sittpuff. Sittpuffen har tagit sig in i såväl vardagsrummet, hallen som i sovrummet och har varit en av årets trendigaste detaljer. Särskilt populär har varianten klädd i sammet varit.

2. Mörka träslag

Mörka ädelträslag skapar kontraster och djup och börjar bli ett trendigt inslag i inredningen. Något som inte är helt oproblematiskt ur miljösynpunkt.
– Många mörka ädelträslag är inte så miljövänliga i framställningen och har en stor miljöpåverkan jämfört med de nordiska alternativen som finns. Det som på något sätt kan rättfärdiga trenden är att många möbler vi ser i dag är vintage. Vill man ha den mörka känslan kan man hitta andra bra alternativ som rökt eller betsat trä, säger Emma Priwin från Hemnet.

Foto: Emily Laye Mäklare: JM Styling: Maria Ramse

3. Piedestalen och skulpturen

Piedestalen är en av årets trendigaste stylingdetaljer på Hemnet. Den ger en exklusiv touch och kan visa upp både blommor, växter och mindre skulpturer. Just skulpturer, med eller utan piedestal, har även blivit allt mer populära som blickfång i inredningen.

Foto: Fantastic Frank Styling: Josefin Hååg

4. Kalla metaller

Mässing och koppar i all ära, men allt fler byter ut detaljerna mot kalla metaller som silver och krom – åtminstone på Hemnet. Emma Priwin tror att trenden med kalla metaller bara har sett sin början och spår att den kommer bli betydligt större under 2018.

5. Udda designstolar vid matbordet

Designstolar har länge varit en favorit bland inredningsintresserade som väljer att investera en större summa i några möbler. Enligt en av de senaste trenderna behöver man dessutom inte välja längre – nu mixar många glatt olika designstolar runt matbordet.

6. Inmålat i greige

Årets trendigaste färg har gått i en färgskala mellan beige och grått, även kallad för greige eller mullvadsbeige. Dessutom målas hemmet gärna ton i ton – såväl vägg, skåp, hyllor som lister.

7. Viskosmattor

Enfärgade, sobra, stora och framförallt mjuka. De stora viskosmattorna tar sig in i allt fler hem för att göra golvet under våra fötter lite mjukare och skönare att gå på.

8. Unika lampor och opalglas

Den trendmedvetna har övergett den nakna glödlampan till förmån för glödlampor i vitt opalglas. Själva lampan i sig ska även gärna vara unik och auktionssajternas vintagelampor är hett eftertraktade.

9. Sammet

Titeln som årets material tas utan tvekan hem av sammet. Vi har sett den i såväl sittpuffar som soffor, kuddar och gardiner och sammet har redan tagit sig in i många svenska hem permanent.

Foto: Ikea

10. Fåtöljen

Förutom piedestaler och skulpturer så har många satt tonen i vardagsrummet med en utstickande fåtölj. Oavsett ny, vintage eller design så bryter en udda fåtölj av och skapar kontrast.

Foto: Emily Laye Mäklare: JM Styling: Maria Ramse

11. Pampasgräs

Snittblommor och dyra buketter hamnar i skymundan när torkade blommor och kvistar börjar ta plats i bostäderna på Hemnet. Speciellt trendigt just nu är det vackra pampasgräset med sina ljusa, stora vippor.

Läs också:

Stylisten: Så fixar du vårstilen – 8 stylingtips

Vackra pasteller och naturtoner – se senaste bilderna från H&M Home

Hanna Nova: De största inredningstrenderna 2018

Gilla Residence på Facebook

Spana in vårens fina nyheter på Kasthall

$
0
0

Genom åren har Kasthall inrett några av världens mest exklusiva miljöer och i kundportföljen hittar vi företag som Dior, Louis Vuitton, Prada, Valentino och Yves Saint Laurent.

I december tillkännagav mattföretaget sitt efterlängtade samarbete med den hyllade brittiska formgivaren Ilse Crawford – som kommer att presenteras under designmässan i Milano 2018.

Nu har de släppt bilder på vårens kollektion med temat Legacy of Tomorrow – där målet varit att skapa morgondagens designarv.

Bland nyheterna hittar vi Diamond, en handtuftad matta av ull och lin som hämtat inspiration från exklusivt broderi och haute couture.

Diamond.

Mattan Gabrielle är vävd i en ny bouclékvalitet av lingarn som har ett luftigt uttryck med tydliga öglor, vilka vrider och vänder sig på ett lekfullt sätt i mattan.

Gabrielle.

Heltäckningsmattan Livia är tillverkad av hundra procent ull. Mattans färgskiftning sitter i garnets fibrer, där varje fiber har sin naturliga ton, vilka sedan har blandats i en härlig mix.

Livia.

Katja är en rustik ullmatta där luggen klippts i två olika höjder för att skapa ett abstrakt organiskt mönster. Mönstret och mattans råa textur för tankarna till ett exklusivt klädesplagg som tillåtits falla på golvet.

Läs också:

Snart lanseras stjärninredaren Ilse Crawfords egendesignade mattor

Kasthall lanserar unik mattkollektion för Acne – se bilderna

16 nyheter i vårens trendigaste färgskala

Gilla Residence på Facebook

Stylisten: Så fixar du vårstilen – 8 stylingtips

$
0
0

Annaleena har en lång erfarenhet bakom sig som designer, stylist och för snart två år sedan slog hon upp portarna till en efterlängtad studio på Ekerö.

Hennes signum är avskalad minimalism med få, väl utvalda inredningsdetaljer och i en av hennes senaste lägenhetsstylingar syns tydliga vårtecken i form av kvistar och ljusa inredningsdetaljer.

–  Ge ditt hem något oväntat i vår! Ett betongbord mitt i vardagsrummet skapar en härlig utomhuskänsla inomhus. Addera gärna ett designobjekt eller en dagbädd där du kan ta en tupplur efter middagen.

Här är Annaleenas snyggaste stylingtips för att skapa en harmonisk vårkänsla:

1. Förvaring kan vara vackert

Dekorera matbordet med eleganta marmoraskar som gömmer undan alla småprylar. Askarna kommer från Nordstjerne.

2. Blanda design med statyer, pälskuddar och trä

Den här mixen skapar en skön känsla som mjukar upp helhetsintrycket i rummet.

Trähyllor från Hem, Zebrakudde från Länna möbler, golvlampa Artek, pälskuddar från Annaleena interiors Ekerö, Zebravas från Hay, träaskar Hem, ask från Nordstjerne.

3. Bygg små stilleben med olika former

Ett vackert stilleben kan fånga blicken och skapa harmoni i ett rum.

Träformer från Annleena interiors i samarbete med KFK snickeri. Träformerna är spilldelar från KFK snickeri som omvandlats till olika skulpturer. Designen lanseras inom kort och heter Saved design. Svart ask från Kristina Dam, träaskar från Hay.

 4. Ta in gamla rislampan

Rislampan är ständigt aktuell och platsar i såväl sovrummet som vardagsrummet med sin lätta framtoning. Här hänger den fina varianten Akari 120A från Vitra.
Loungestol Kiki och fotpall från Vitra. Huvudstatyer kommer från konstnären Kristina Haataja. Svart golvlampa från Wästberg. Ljusstake från Annaleena interiors.

5. Fler glasbord

Glasbord kan lätta upp vilket rum som helst och ger dessutom mer rymd. Glasbordet här kommer från Annaleena Interiors.

5. Bryt av med betong

Det är vackert att bryta av med ett oförutsägbart material inomhus. Bordet består av lättbetong vilket gör det smidigt att flytta runt och använda både inomhus och utomhus.

Betongbordet finns hos Annaleena Interiors, Daybed från Massproductions, skinnkuddar från Aytm, Trästolarna cha chairs kommer från Massproductions. Akari lampa från Vitra. Alma taklampa från Wästberg.

6. Konstmöbler

Sätt en konstprägel på hemmet genom att ha en möbel som faktiskt också påminner om ett konstverk, design blir funktion och fyller ett syfte samtidigt som estetiken förhöjs.
Gehry fotpall från Vitra. Wood side bord från Vitra, mockaask från Nordstjerne.

7. Modern designikon

Designikoner är alltid ett säkert kort. På kort tid har Crown easy chair blivit en ikon i inredningsvärlden. Här är den klädd i plommonröd sammet i modern retro-stil.

Poster från 10 Corso Como. Vas i lera från Fogia.

För mer inspiration – spana in Annaleenas Instagram.

Läs också:

11 fina sätt att vårstyla ditt hem med kvistar

7 stylingar som skapar vårkänsla

Inred sovrummet med 7 av vårens trender

Gilla Residence på Facebook

Henrik Nero: Så stylar du lägenheten inför visning

$
0
0

Fotografen Henrik Nero är välkänd i Hemnet-sammanhang och är det ett objekt med särskilt snygga och inspirerande bilder är det inte sällan han som ligger bakom dem.

Som flitigt anlitad inredningsfotograf dröjde det inte länge förrän intresset för styling föddes och idag arbetar han med såväl bostadsfotografering som styling av dessa.

– Ju mer jag fotade och såg desto mer lärde jag mig om inredning. Intresset kom med tiden och hur man inreder hänger ihop med hur man får fram bra bilder, säger Henrik och fortsätter:

– Det var kul att få hålla på i andras hem och snart började jag tänka hur det skulle vara att få göra det själv, från början. Det är en jättespännande, rolig process att skapa något från scratch och slutligen få fram ett färdigt resultat.

Alla detaljer ska ha ett syfte – det som inte har ett syfte kan med fördel plockas bort inför en visning. Foto och styling: Henrik Nero

När Henrik stylar utgår han gärna från en tom lägenhet – för det gäller trots allt att inte ha för mycket saker liggandes.

– Less is better, tycker jag. Allt i inredningen ska ha ett syfte, man ska inte ställa dit grejer bara för sakens skull. Det känns plottrigt.

Han börjar alltid med de stora delarna i ett rum och utgår från planlösningen, för att få en bild av hur möblerna ska placeras.

– Här ställer jag först soffa, köksbord, stolar och belysning och ser till att alla de bitarna är på plats. Sedan avslutar jag med stilleben och själva utsmyckningen. Det är bra att ha en tydlig plan från början, att man tänker igenom hur man vill att allt ska hänga ihop. Inte bara välja snygga grejer. Kanske inreda efter ett tema, så att det blir en röd tråd.

Henrik Nero började som inredningsfotograf, men intresset förde honom in på stylistbanan. Idag både stylar och fotar han bostäder inför försäljning. Foto och styling: Henrik Nero

När Henrik stylar bostäder inför en försäljning kan stuket skilja sig åt beroende på objektets storlek.

– Här tänker jag målgrupp framförallt. I ettor och mindre tvåor bor det förmodligen en person som är singel, ensamstående eller ett yngre par, jämfört med exempelvis sekelskiftesbostäder på 150 kvadrat. Där bor det mer troligt en äldre målgrupp eller familj. Ha alltid i åtanke vem som kan tänkas köpa lägenheten när du stylar, säger han.

– I ettor och tvåor inreder jag lite mer ungdomligt och edgy, men fortfarande med ett moget intryck. Ingen ungkarlslya-känsla. Och i större objekt lyfter jag oftare in större möbler, mer mogna och klassiska detaljer som går hem även hos en äldre målgrupp. Oavsett vad jag stylar för typ av lägenhet gör jag det efter min smak och personliga stil, säger han.

Och Henriks stil då?

– Jag gillar framförallt skandinavisk design, svensk och dansk, med undantag och influenser från Italien. Jag drar åt det mer maskulina hållet, till skillnad från många andra stylister och jag gillar industriellt. Råa material, obehandlat trä, betong, glas, sten och marmor.

Så stylar du lägenheten inför visning – Henrik Neros bästa tips

Tips 1: Minimera plottret

När du tror att du har plockat undan tillräckligt, plocka undan lite till. Känslan ska vara clean och genomtänkt. Foto och styling: Henrik Nero

– Plocka bort onödiga saker som gör att hemmet känns stökigt och plottrigt. Jag upplever att 80 procent av alla som jag hjälper har för många grejer framme, trots att de tycker att de redan har rensat. En Sodastream och fem olika köksmaskiner behöver inte stå framme i köket. Du måste ha det cleant för att få fram det viktiga som man vill visa när man säljer bostaden. Plocka bort allt onödigt som stör i bild.

Tips 2: Hitta en röd tråd

Låt färgerna hålla ihop intrycket och inte spreta åt olika håll. Foto och styling: Henrik Nero

– Plocka bort saker som inte går i linje med känslan du är ute efter. Håll det färgrent och tänk igenom hur du vill lägga upp inredningen. Hitta en röd tråd och ha inte en massa färger som sticker ut åt olika håll. Välj ett färgtema och ha det genomgående. Samma sak med konst och foton på väggarna; det ska hänga ihop. Svartvitt är lätt att jobba med och sedan kan du lyfta in enstaka färgdetaljer.

Tips 3: Framhäv

Lyft hemmets särpräglade detaljer och dölj inte det som gör bostaden unik. Foto och styling: Henrik Nero

– Lyft fram detaljerna som utgör bostaden, exempelvis fönsternischer, bröstpaneler, takrosetter, bänkskivan i marmor eller brädgolvet. Dölj det inte med dukar eller mattor. Visa upp lägenheten och dess personlighet – särskilt om det finns många originaldetaljer. Det är sådant som säljer.

Tips 4: Tänk tavelvägg

En tavelvägg är alltid rätt väg att gå om du har mycket blandad och spretig konst. Foto och styling: Henrik Nero

–Tycker du att det är knepigt med tavlor så kan du satsa på en tavelvägg. Det fungerar alltid. Jag ser ofta folk som hänger tavlor på måfå och är det olika stilar på tavlorna kan det ge ett spretigt intryck. Att hänga tavlor på olika ställen i samma höjd skapar ett uppstaplat intryck. Samla istället alla tavlor ovanför en soffa. Det är ett enkelt och effektivt sätt att få sammanhang, oavsett om det är ovanför en soffa eller säng.

Tips 5: Handla allt på en gång

Ha ett färdigt koncept eller känsla i åtanke när du köper och samlar in detaljerna du ska styla med. Foto och styling: Henrik Nero

– Inhandla alla detaljer du ska styla med på en gång när du har en tydlig idé, istället för vid olika tillfällen. Då hänger allt ihop mycket bättre. Det är väldigt vanligt att man köper någon en dag och en annan sak en annan dag – och när man kommer hem så passar det inte alls ihop. Ha ett tydligt koncept i åtanke redan från början och särskilt inför en visning då det är viktigt att man har en plan. Det är nästan det allra viktigaste.

Tips 6: Inspireras och kopiera

Var inte rädd för att inspireras av andra. Att hitta en stil som tilltalar och sedan kopiera den brukar bli hur bra som helst. Foto och styling: Henrik Nero

– Kolla efter inspiration på hur du vill styla. På bloggar, Instagram eller Pinterest kan du hitta ett koncept du tycker om – och då kan du egentligen kopiera det rakt av. Det blir ändå något eget med dina möbler och detaljer. Att hämta inspiration från andra brukar jag ofta göra och det blir skitbra.

Läs också:
Dusty Deco: Styla vardagsrummet med de här 5 detaljerna

Stylisten: Så fixar du vårstilen – 8 stylingtips

Före och efter styling: Så förvandlades den tomma lägenheten

Gilla Residence på Facebook
Viewing all 850 articles
Browse latest View live